Linux Mint ile ilk tanışma
Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, “güçlü ve kullanımı kolay hem de modern, şık bir işletim sistemi” olmayı hedeflemektedir.
Linux Mint yazdığınız da muhtemelen karşınıza ilk çıkacak açıklama muhtemelen bu olacak. Ben ise uzun zaman araştırdım ve 3 yıldır da Linux sürümleri kullanmaktayım. Linux’la ilk tanışmam üniversitemin 3. sınıfında oldu. Veritabanı Yönetimi dersinde Yrd. Doç. Dr. Güzin Ulutaş hocamızın yapacağımız proje için Linux kullanımını zorunlu tuttu. Sebebi ise bir gün ders işlerken Linux kullananlar el kaldırsın gibisinden bir soru üzerine 60 70 kişilik sınıftan sadece birkaç kişinin el kaldırmasıydı. Eğer bir öğrenci Linux kullanmadan yapar ise de o projeden puan alamayacaktı. 1 dönem içerisine yetiştirmesi zor bir proje üzerine bir de böylesine bir zorunluluk o zaman için herkesin şikayet ettiği bir şeydi. Fakat çok sonra aslında tecrübe edinmemiz ve öğrenmemiz gereken bir işletim sistemi olduğunu anladık. Ve şuan içinse böyle bir yazıda hocamdan bahsedebilmem bunun ne kadar kıymetli olduğunu gözler önüne seriyor.
Linux Mint Karşılaştırma
İlk olarak Linux araştırdığımda Ubuntu ile karşılaştım. Ubuntu’yu ve o zamanki temasını çok beğenmemiştim. Yine de biraz da zorunluluktan ilk projemi Ubuntu’da yaptım. Sonrası içinse kendimi yapacağım projelerde Linux kullanmayı prensip edindim. Ubuntu 14, 15 sürümleri, Kali Linux, Elemantary OS kullandım. Hard diskimin bir bölümünde Windows kurulu iken, bir diğer bölümünde Linux kurulu olmasına özen gösterdim. Bu sürümlerin kararlı olmamasından ötürü müdür bilmem bazen anlamsız donma ve ısınma sorunları yaşıyordum. En sonunda Elemantary OS’u da bir şekilde çökertmemle birlikte araştırmalarım sonucu Linux Mint’ı keşfettim. Kurduğum anda arayüzünü oldukça beğendim. Windows 10’a oldukça benzer bir masaüstü ve arayüz karşıma geldi.
Şunu söyleyebilirim Linux’un hızlı olduğunu ilk kez burada deneyimledim. Diğer Linux sürümlerinde bu kadar rahat değildim. Kolay ve anlaşılır, kullanıcı dostu bir arayüzü olduğunu söyleyebilirim. Yazılım yöneticisi son derece basit ve şık dizayn edilmiş. Herhangi bir uygulama market (Google Play Store vs.) kullandıysanız bunu da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yine gerektiğinde de pek tabii Linux kodları ile işinizi halledebiliyorsunuz. Türkçe ve İngilizce olarakta birçok kaynak bulunabilir. Ubuntu Forum, Linux Mint Forum yardım ve destek alabileceğiniz çok büyük topluluk forumlarıdır.
Öneri : Yeni Başlayanlara Linux Mint
Ben Linux’u bilgisayarla ilgili bir gelecek düşünen herkese tavsiye ederim. Özgür yazılım ve daha sonrasında oluşturulacak özgün yazılımların ancak bizi daha ileriye götürecek yegane kavramlar olduğu aşikardır. Eğer daha öncesinde bir Windows kullanıcısıysanız ve Linux deneyimlemek istiyorsanız Linux Mint’ı tavsiye ederim.
Bu yazıyı ise Linux Mint 18.3 Sylvia için yazdım. 2021’e kadar desteği sürüyor. Eğer sizde indirmek ve deneyimlemek istiyorsanız download sayfasına gidip kendinize uygun edition’u indirebilirsiniz. Merak edenler için ben Cinnamon Edition kullanıyorum.
Linux Mint kurulum sonrası yapmanız gerekenlere ise buradan ulabilirsiniz.