Kotlin Dersleri – Kotlin ile Android Programlama

Kotlin Dersleri – Kotlin ile Android Programlama

Giriş : Merhaba Kotlin

Bu kısımda Kotlin derslerimi ve çalışmalarımı kayıt alıp kamuya açık bir alanda paylaşmak istedim. Normalde deftere not alarak ve kod çalışmalarımı kendi harddisk’imde depoluyordum. Eskiden beri aslında çalışmalarımı hep blogumda paylaşmak istemiştim fakat bilirsiniz üşengeçlik vs. bunu hep erteliyordum ve geleneksel yöntemlerimden şaşmıyordum. Artık bu çalışmaların hem insanlara faydalı olması açısından, hem de internet ortamında bunları ölümsüzleştirmek ve kolayca ulaşılabilir olmasını istediğimden ötürü paylaşıyorum.

Kotlin Yazım Kuralları ve Kodlama Standartları

Burada kısaca değineceğim konu bir kodlama standardı aslında. Öncelikle Kotlin’de Java’dan farklı olarak “;” (noktalı virgül) yok. Bu beni çok mutlu etti. Eğer “Enter” ‘e basıp bir sonraki satıra geçiyorsanız o satır bitmiş oluyor. (isterseniz ; kullanabilirsiniz fakat alt satıra geçiyorsanız buna gerek yok)

Kodlama standardı temelde 2’ye ayrılır. Camel Case ve Snake Case. Yazım standartları şirketten şirkete, yazılımcıdan yazılımcıya farklılık gösterir.

Camel Case yazım şekli değişkenler üzerinden örnek verecek olursak:

var sayfaninSonuNumarasi = 11

şeklindedir.

Snake Case ise :

var sayfanin_sonu_numarasi = 11

şeklindedir. Bir kodlama standardı ortaya koymak her proje için tekrar kullanılabilirlik, anlaşılırlık, kolaylık gibi faydalar sağlamaktadır.

Ayrıca yine açıklayıcı yorum satırı kullanmak projeye anlaşılırlık katacaktır. Yorum satırının kullanımı ise “//” iki slash sonrasında yazılan yazılarla gerçekleşir

var name = "Volkan"  //isim tanımlaması

Kotlin : Merhaba Dünya

Gelin ekrana yorum satırı ile birlikte yazılmış bir “Merhaba Dünya” yazdıralım.

println("Merhaba Dünya")
//logcat'e Merhaba Dünya yazdırır

logcat yazılımcıların gördüğü fakat uygulama kullanıcılarının görmediği bir alandır. Burada uygulama derlenirken olan tüm işlemler sıralanır. Burada şuan için aradığımızı bulabilmek için logcat ekranındaki arama kısmına System.out.println yazmamız test amaçlı yeterlidir.

logcat, uygulamanın testinde, runtime hatalarında veya herhangi merak edilen işlemin incelenmesi için bakılan penceredir.

Kotlin kodlarını nasıl test ederim?

“Tamam, ben bu kodları yazdım ama nasıl test edeceğim?” bunun için Google’ın kendi geliştirmiş olduğu bir uygulama olan Android Studio var. Android Studio ile hem test edebilir hem de simülasyon telefon üzerinden bakabilirsin. Çok fazla güzel özelliği bulunan Android Studio’yu kullanamayabilir çünkü çok fazla RAM isteyen bir uygulama. Bunun için Google’ın yine kendisinin geliştirmiş olduğu Kotlin IDE’yi tavsiye edebilirim. Kotlin IDE üzerinden, Android Studio’da logcat üzerinden incelediğimiz sonuçları kolaylıkla inceleyebilirsiniz.

Kotlin IDE : https://kotlinlang.org/

Kaynaklar : https://developer.android.com/kotlin/learn

Medium : https://medium.com/@dvolkan2001/kotlin-dersleri-kotlin-ile-android-programlama-19493b25a3e5

Bir cevap yazın